حمایت از این گونه در معرض خطر یوزپلنگ ایرانی
در حال حاضر حامیان محیط زیست و گونه های جانوری و حتی مردم عادی بسیار از وضعیت دارایی های طبیعی ایران نگران هستند. آنها آنچه در توان دارند برای حمایت از این حیوانات که به دلیل رفتار غیر طبیعی بشر زیستگاهشان مورد هجمه و جانش در خطر قرار گرفته، انجام میدهند. اما در این میان آنچه درباره این موضوع که بیش از سه سال از مطرح شدن آن در ایران می گذرد، در بر نداشتن نتیجه مطلوب برای یوزپلنگ ایرانی میباشد. به گونه ای که نه تنها زیستگاه و شرایط زیستی یوزپلنگ ایرانی بهبودی نداشته است، بلکه فعالیت های فرهنگی و تولید محتوا در این زمینه نیز رشد چندانی نداشته.
برای کشیدن این نقاشی از یوزپلنگ ایرانی نیاز به داشتن چند عکس مناسب از فیگور و مشخصات ظاهری این گونه داشتیم. عکسی حدالمقدور با کیفیتی بیش از ۴ مگاپیکسل. برای پیدا کردن این عکس با کلید واژه هایی نظیر «یوزپلنگ ایرانی» و «یوزپلنگ آسیایی» و «یوزپلنگ» و معادل های زبان های دیگر آن شروع به جست وجو کردیم.
کشیدن نقاشی های سه بعدی روی کاغذ برای ما بیشتر در زمان های آزاد صورت میگیرد و قصد صرف وقت زیادی بر روی آنها را نداریم. سوژه این نقاشی ها در اختیار خود ماست و برای مخاطبان خود این کار را انجام میدهیم. با هدف اینکه بیشتر آنها از دیدن این نقاشی ها لذت ببرند و عده نیز از عکس ها و فیلم های آن برا آموزش نقاشی سه بعدی رو کاغذ بهره ببرند. اما تنها جست و جوی عکس مناسب برای شروع طراحی بیش از دو ساعت زمان برد!
میتوانید مراحل طراحی و نقاشی این اثر بر روی کاغذ A4 و با استفاده از مداد رنگی در ویدئوی زیر ببینید. در صورتی که قصد یادگیری نقاشی سه بعدی را دارید این ویدئو بسیار کمک خواهد کرد.
(ویدئوی بالا برای استفاده راحت تر در ابعاد کم بارگزاری شده است شما میتوانید ویدئو مراحل کشیدن نقاشی سه بعدی یوزپلنگ ایرانی را با کیفیت HD در کانال یوتیوب صالسو ببینید)
فرهنگ مولد و پویا برای فرهنگ و خلاقیت تولید محتوا و نه کپی!
اتفاقی که رخ داده بود بسیار تامل بر انگیز بود! چرا که بعد از گذشت دو ساعت ما نه تنها موفق به پیدا کردن عکس های با کیفیت و بزرگ نشده بودیم! بلکه عکسی در اختیار نداشتیم که حتی یقین داشته باشم متعلق به یوزپلنگ ایرانی باشد.
این اتفاق زمان طراحی این نقاشی سه بعدی نسبتا ساده را چند روزی به تعویق انداخت. موضوع از کشیدن یک نقاشی سه بعدی برای حمایت از گونه یوزپلنگ ایرانی به بحثی فلسفی در موضوعات فرهنگ تولید محتوا بدل شده بود.
عناوین جالبی به عنوان شاهد مثال هایی برای کمرنگ شدن خلاقیت و روحیه تولید در میان مردم مطرح شد.
– حتما بارها روبرو شده اید با چنین موقعیتی و رفتاری! افراد برای نوشتن یک پیام ساده تبریک عید یا روز تولد و هر مناسبت دیگری، دائما به دنبال یک پیام آمده میگردند! درصورتی که حتما میتوانند چند خطی با توانایی ها و دانش خود بنویسند!
– کمی در سیستم های اشتراک ویدئو خارجی بگردید! به کرات میتوانید افرادی را پیدا کنید به ویژه نوجوان ها که حتی موارد ساده ای را که یاد گرفته اند یا خلق کرده اند در قالب یک پادکست ویدئویی ساخته و منتشر کرده اند. یا سرویس آرات را در نظر بگیریدوگشتی در آن بزنید.
چه تعداد ویدئوی تولید شده ایرانی پیدا خواهید کرد؟
– اگر تا به حال قصد ساخت و یا انجام یک کار جدید را داشته اید حتما برای دیدن پروژه های مشابه کار خود کمی در اینترنت جست و جو کرده اید! به چند مورد مقاله توصیفی از پروژه های ایرانی به زبان فارسی دست یافته اید؟!
– سایت های بسیاری در زمینه اشتراک تجربه کاری و اجتماعی به زبان فارسی وجود دارد! این سایت ها چقدر موفق هستند؟!
نقاشی سه بعدی از یوزپلنگ ایرانی روی کاغذ
یوزپلنگ به چه معناست؟
همانگونه که مشخص است، یوزپلنگ ترکیبی از دو کلمه یوز و پلنگ است. یوز در فارسی، بن مضارع یوزیدن است و فعل یوزیدن به معنای “جستن، جهیدن، جستجو و طلب کردن” می باشد و یوز را به جهت “جستجوی شکار” به این نام می خوانند. به عبارت دیگر یوز یعنی جوینده، طلب کننده و شکار کننده. از آنجا که از سگهای شکاری هم برای دنبال کردن و گرفتن شکار استفاده می شده، به آنها هم یوز گفته می شده است. با توجه به تعاریف فوق، بدیهی است که یوزپلنگ به معنای پلنگی است که به دنبال شکار می گردد و به اصطلاح با یوزیدن آنرا می گیرد. شاید بتوان گفت که در گذشته برخی بر این باور بودند که یوزپلنگ نوعی پلنگ است و عنوان “پلنگ شکاری” نیز دلیل دیگری بر این مدعا است. البته، برخی یوزپلنگ را نوعی یوز می دانستند که پدر یا مادر آن پلنگ باشد و به همین ترتیب، یوزشیر یعنی یوزی که یکی از والدینش شیر بوده است. بعلاوه، واژه دیگری بنام “هَوْبَر” در گذشته وجود داشته که آنهم به معنای یوز و توله یوز بوده، ولی به نظر می رسد که این کلمه امروزه منسوخ شده است. با مراجعه به اشعار و متون قدیمی ایرانی، می توان دریافت که در گذشته این جانور با نام یوز شناخته می شده و کمتر به آن یوزپلنگ گفته می شده است.
برای این جانور زیبا در زبانهای مختلف، نامهای گوناگونی بکار رفته است، به عنوان مثال، نام عربی آن فهد است، حال آنکه در ترکمنستان به آن “پولام” و در افغانستان “تازی پلنگ” (فارسی دری) و “تازی پرنگ” (پشتو) گفته می شود. از سوی دیگر، در پاکستان، به این جانور به براهوئی “یوز” و به مکرانی، “گورک” گفته می شود. در زبان سواحیلی که به خصوص در شرق آفریقا رایج است، یوزپلنگ را “دوما” می نامند.
یوزپلنگ را گاهی به نام انگلیسی آن یعنی “چیتاCheetah” می نامند که خود این کلمه، از کلمه chita به معنای “خالدار”، مشتق شده است. این لغت هندویی (chita ) که در هندوستان عمدتا برای این جانور زیبا به کار می رود، ریشه سانسکریتی دارد و ازcitrakaya یا citraka گرفته شده است. یوزپلنگ در سرتاسر دنیا با نام هندی خود یعنی چیتا شناخته می شود.
سابقه یوز در ایران
تا پیش از جنگ جهانی دوم، جمعیت یوزپلنگ در حدود ۴۰۰ قلاده بود که تقریبا در تمام مناطق استپی و صحرایی نیمه شرقی کشور و بخشهایی از نواحی غربی کشور نزدیک مرز عراق دیده می شد. ولی ورود جیپ بعد از جنگ باعث گردید که جمعیت این حیوان روبه اضمحلال نهد که دلیل اصلی آن عمدتا به خاطر کشتار گسترده طمعه مورد علاقه یوز بوده است. در نتیجه این کار جمعیت یوزپلنگ به شدت کاهش یافت. در سال ۱۳۳۸ کانون شکار وقت ایران یوزپلنگ را حمایت شده اعلام نمود. با اعمال اقدامات حفاظتی، جمعیت طعمه در بسیاری از مناطق کشور روبه افزایش نهاد که این باعث افزایش جمعیت یوزپلنگ نیز شد. مشاهده یوزپلنگ در مناطق مختلف افزایش یافت که این احیا جمعیت نتیجه تاثیرات قوانین و مقررات حفاظتی بود که اعمال شد. در اواسط دهه ۱۳۵۰، جمعیت یوزپلنگ در ایران ۳۰۰-۲۰۰ قلاده تخمین زده می شد. در آن زمان، قلمرو یوزپلنگ تقریبا تمام مناطق کویری نیمه شرقی کشور را در بر می گرفت که از جمعیت انسانی کمی برخوردار بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به انجمن یوزپلنگ ایرانی مراجعه نمایید
پس از گذشت چند هفته از انتشار این مطلب و این نقاشی سه بعدی، نامه های و نظرات متعددی به دستمان رسید. مبنی بر اینکه تصویر نقاشی شده مربوط به یوزپلنگ ایرانی نیست. دقیقا این مطلب همان موضوعی است که در لابلای همین مطلب بدان اشاره شده است. ما تلاش خود را برای انجام درست این کار انجام دادیم، متاسفانه پس از ساعت ها تلاش برای یافتن تصویر مناسب از یوزپلنگ ایرانی موفق نبودیم و تصویری اشتباه را به تصویر کشیدیم.
از این فرهنگ معاصر فردی غیر مولد ناراحت هستیم !